aanhanger, dakkoffer
 

Veilig op reis met auto en bagagewagen


U gaat op vakantie met uw auto en (gehuurde) bagagewagen? Loop dan onderstaande vakantie checklist na en voorkom gevaarlijke situaties op de weg. 

 

1. Bagagewagen beladen.

Voorkom overbelading 

Een goed beladen bagagewagen ligt stabiel op de weg. Zorg er daarom voor dat de bagagewagen niet te zwaar beladen is. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties op de weg naar uw vakantiebestemming, maar ook hoge boetes. Het laadvermogen van de bagagewagens die wij verhuren kunt u hier vinden bij de specificaties van de bagagewagens.

 

Zet de bagage goed vast.

Zorg dat de lading goed is vastgezet en voorkom dat de lading tijdens het rijden gaat verschuiven. Losliggende bagage kan namelijk de wegligging van uw bagagewagen negatief beïnvloeden.

 

Verdeel de lading gelijkwaardig.

Om een goede remwerking en een optimale wegligging van uw bagagewagen te garanderen volg onderstaande tips voor het verdelen van uw lading.  

 • Koppel de aanhangwagen aan uw auto voordat u de bagage gaat plaatsen.
 • Zorg ervoor dat het zwaartepunt van de lading zo kort mogelijk voor de as ligt.
 • Leg alle zware bagage zoveel mogelijk boven de as van de aanhangwagen.
 • Verdeel de lading gelijkmatig over de linker- en rechterzijde van de bagagewagen.

 

2. Zorg voor de juiste kogeldruk.

Vermijd altijd een te lage en te hoge kogeldruk. Hierdoor kan de bagagewagen namelijk gaan slippen en slingeren. De beste kogeldruk ligt in de buurt van de maximale toegestane druk op de trekhaak. De maximale kogeldruk staat vermeld op het typeplaatje van de trekhaak of het voertuig.

 

3. Koplampen afstellen.

Een volgeladen bagagewagen en extra bagage in de kofferruimte van de auto kunnen ervoor zorgen dat de koplampen van de auto omhoog gaan staan. In dat geval is het belangrijk om de koplampen naar beneden bij te stellen, voordat u met de beladen aanhangwagen op vakantie gaat.

 

4. Aankoppelen.

Controleer of de koppeling van de aanhangwagen goed in de vergrendeling valt. De kogeldruk zorgt ervoor dat de koppeling aan de trekhaak wordt vergrendelt. Dit is altijd goed hoorbaar. Wanneer de aanhangwagen goed is aangekoppeld, is de kogel van de trekhaak niet meer zichtbaar en glijd de handgreep vanzelf terug in de beginstand. Trek de dissel met beide handen omhoog en kijk of de auto mee ophoog komt. Komt de auto mee omhoog dan is de aanhangwagen goed aangekoppeld.

 

5. Laatste controle voor vertrek.

Hulpkoppeling.

Controleer of de hulpkoppeling goed vastzit. Deze ‘losraakbeveiliging’ moet de functie van de koppeling overnemen als de aanhangwagen onverhoopt los zou raken van de auto.

 

Stekker.

Controleer of de aanhangwagenstekker goed is aangesloten op het stopcontact van de auto. Hier vindt u meer informatie over de aanhangwagenstekker.

 

Verlichting van de bagagewagen.

Controleer of de verlichting van de aanhangwagen werkt.

 • De situatie kan zich voordoen dat de verlichting van de aanhangwagen onderweg niet meer werkt. Klik hier voor de meest voorkomende storingen en hoe u het probleem kunt verhelpen.

 

Maximum snelheid.

Elk land hanteert zijn eigen snelheidslimieten voor auto’s met aanhangwagens. De snelheidsregels voor het rijden met een aanhangwagen in Nederland kunt u hier vinden. Gaat u op vakantie naar het buitenland? De ANWB heeft voor u de maximum snelheden voor de meest populaire vakantielanden op een rij gezet. U kunt de maximum snelheden en andere praktische zaken per land vinden in de landeninformatie op de ANWB website.

 

6. Weet wat te doen bij een slingerende aanhangwagen.

Onderweg naar uw vakantiebestemming kan het gebeuren dat de aanhangwagen gaat slingeren, reageer dan als volgt:

 • Verhoog niet uw snelheid
 • Laat het gaspedaal los en druk krachtig op de rem
 • Houd het stuur recht totdat de aanhangwagen stopt met slingeren.
 • Rij met een lagere snelheid naar de eerst mogelijke parkeergelegenheid.


Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats is het van belang om de aanhangwagen op de volgende onderdelen te controleren:

 • Is de laadbak gelijkmatig beladen?
 • Is de bagage goed gezekerd?
 • Is de bandenspanning goed?
 • Is de kogeldruk optimaal?


Wanneer alles in orde is kunt u de reis rustig vervolgen.


BELANGRIJKTijdens afdalingen is het van belang dat u de snelheid van uw auto met aanhangwagen niet te snel laat oplopen. Zo voorkomt u dat de bagagewagen tijdens de afdaling gaat slingeren.


Wij wensen u een veilige reis !

aanhanger, dakkoffer of fietsendrager huren in Leek (gemeente Westerkwartier) | vervoerhetzelf verhuur leek | aanhanger huren Roden | aanhanger huren Leek